Ik ben Bart Elsendoorn en dit is mijn blog

Een blog over eten, eten dat wij maken maar ook dat van anderen. Mijn passie voor koken begon vroeg toen ik zelfbedachte taarten maakte als 5 jarige. Vrijwel altijd een traktatie, nooit een lust voor het oog. Terugkijkende heb ik sindsdien al vroeg respect opgedaan voor het minutieuze werk van patissiers. Ik wilde kok worden, of dokter. Mijn passie voor eten beperkte zich jarenlang tot het koken van het perfecte spiegelei (work in progress) en werd aangewakkerd in het begin van mijn studententijd. Mijn eerste stappen in de professionele keukens van Utrecht deed ik toen. Daar was ik dan ook meer dan in de collegezalen, de effecten daarvan zijn nog steeds, ambivalent van aard, aanwezig in mijn dagelijks leven.

Culinaire Inspiratie

In deze blog wil ik de voor mij belangrijke invloeden, het programma en de ontwikkelingen die de keuken van Elsendoorn Catering doormaak benoemen.Daarnaast zal ik hier, vast morgen al, weer verschillende onderwerpen aan toe te voegen hebben. Bij voorbaat dus excuus voor mijn wispelturigheid.

Onze keuken heeft met het huidige menu twee belangrijke invloeden: de Italiaanse cuisine, verfijnd en subtiel en de ongepolijste keuken van midden Amerika. Alles wat we maken, maken we vers. Alle ingrediënten worden zo behandeld dat ook in een keuken met beperkte middelen de mooiste gerechten de deur uitvliegen.

Van de bloemkooltruffelsoep tot de BBQ saus en de sous vide gegaarde biefstukken (200 gram schoon aan de haak). Een combinatie van kooktechnieken en recepten afkomstig van chefs als Gordon Ramsay en Raymond Blanc. Over de laatste is in het filmpje hieronder meer te zien.

Kunst in de keuken

Uit pure interesse maar stiekem ook ordinair gemakzucht, gebruik ik onder andere Youtube om meer te leren van de gebruiken en kunsten van andere chefs. Soms hoort daar ook het spreekwoord bij: ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht. Als de gast profiteert, ben ik tevreden. Ik kan daar lang over praten óf gewoon laten zien wat ik bedoel.

De BBC maakt al lang voor de ‘kookhype’ in Nederland en omliggende landen toesloeg, televisie over eten. Vaak hele goede televisie. Één van de vele aanraders is Raymond Blanc. Deze kok maakt van de complexe keuken van een Michelin restaurant de vertaalslag naar de keuken van de hobbyist. De drempel om deze gerechten zelf te maken is laag, de uitkomsten zijn verrassend. Alles van Blanc opgenomen voor de BBC op youtube is mijns inziens het bekijken waard.

Raymond Blanc in how to cook well. In deze aflevering een recept die ook op onze kaart verstopt is:

Om alles nog een beetje beetgaar en bite-sized te houden zal ik in de komende weken de mij dingen die mij interesseren in dit format behandelen. In de tussentijd zullen de verschillende recepten door mij bedacht, bijgewerkt gecombineerd of schaamteloos nageaapt in de receptensectie te vinden. Als je dit hebt gelezen: Bedankt! Mocht je me willen laten weten wat je ervan vind, ik ben een beginneling in de wereld van blogs en kan alle hulp gebruiken.  Hieronder kun je, je reactie kwijt. Van kort tot lang, ik sta bij je in het krijt! Bij voorbaat dank en misschien tot de volgende!

Met culinaire hoogachting,

Bart