Project Description

Het eerste recept voor onze website moet natuurlijk belichamen waar wij voor staan: in elke prijsklasse zoveel mogelijk halen uit de ingrediënten die voorhanden zijn. Dat kan met behulp van de juiste kooktechnieken die gewone huis tuin en keuken ingrediënten omtoveren tot een feestmaal: zoveel mogelijk resultaat met de middelen voor handen dus. Vandaar dat ik wil aftrappen met een radicale kooktechniek, caramellisatie.

Slachtoffer van gesprek zal de banoffee pie zijn, een recept dat ik voor het eerst tegenkwam in het begin van mijn studententijd. Ik werkte in een eetcafé waarbij de chef en zijn team constant op zoek waren naar speciale ingrediënten en technieken die het gemakkelijke met het aangename én betaalbare combineerden. Zo stond ook deze taart een tijd op de kaart.  Deze bleek een groot favoriet onder de studenten,  die het merendeel van onze gasten vormden.

Geen stoer recept, wel één die, mits goed uitgevoerd,  avances van een sekse naar keuze tot gevolg kan hebben. Bereidt u zich dus voor?

Ingrediënten

  • 2 blikjes (397 gr) geconsenseerde melk met suiker
  • 1 pak bastognekoeken
  • 75 gr pecannoten of walnoten
  • 125 gr boter, gesmolten
  • 284 ml slagroom
  • 4 bananen
  • pure chocoladereep, om te versieren

Benodigdheden

  • Diepe pan met deksel
  • Taartvorm met een diameter van 23 centimeter
  • Bakpapier

Aan de slag

1.     Voor het maken van de toffee, verwijder je het label van het blikje gecondenseerde melk. Doe het blik in een diepe pan en vul aan met water tot ongeveer 3 cm van de bovenkant van de pan, zodat het blik volledig wordt ondergedompeld in water. Kook de blikken 4 uur lang. Zorg ervoor dat de pan niet droog kookt met de deksel, én dat het blik altijd volledig ondergedompeld in water is, anders kan het blik ontploffen! Na het koken, haal je het blik uit het water met een tang en laat 10 tot 15 minuten afkoelen in wat koud water voordat je deze opent. Open het blik niet tot het koel genoeg is om het aan te raken.

2.     Bedek een taartvorm van 23 cm met bakpapier.

3.     Terwijl het blik kookt, bereid je de bodem voor: in een keukenmachine maal je de koekjes tot het mengsel lijkt op fijne broodkruimels. Doe in een kom en meng samen met de gesmolten boter. Druk het mengsel in de voorbereide bakvorm en druk tot halverwege de zijkanten. Laat de bodem minstens 1 uur afkoelen.

4.     Klop de slagroom stijf met behulp van een mixer.

5.     Als je klaar bent om de taart te maken, snijd je de bananen in plakjes van ongeveer 1/2 cm. Rangschik een laag gesneden bananen over de bodem met de helft van de bananen. Besprenkel het geheel met ongeveer 1/4 van de gekoelde toffee over de banaanlaag. Herhaal dit met de rest van de bananen en toffee. Verspreid de slagroom over de toffee laag, zodat het gelijkmatig verdeeld is tot aan de rand van het blik.

6.     Om te versieren, maak je met een dunschiller chocolade schaafsel. Strooi de chocoladekrullen over de slagroom. Zet de taart gedurende 1 tot 3 uur voor het opdienen in de koelkast.

Volgende keer een recept van Raymond Blanc, eigenaar van het met drie Michelinsterren bekroonde ‘Le Manoir’ en thuiskok extraordinair.