Project Description

  • Voor 4 personen (1 liter)
  • Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 1 kilo bloemkoolroosjes
  • 2 scheutjes witte wijn (niet de beste, niet de slechtste, belangrijke smaakgever!)
  • Takje rozemarijn
  • 2 uitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blaadje laurier
  • Verse truffel, of olie (het merk Urbani maakt een goede)
  • 2 blokjes bouillon
  • 1 scheutje slagroom

Benodigdheden

  • 1 pan voor de bouillon
  • 1 pan om de uitjes en knoflook in te fruiten, in deze pan kunnen vervolgens ook de bloemkoolroosjes met de ui en knoflook stomen.
  • Een staafmixer

Aan de slag

  1. Verwarm de kommen in de oven op 70 graden in de oven.
  2. Zelf bouillon maken anders is een kippenbouillon of iets dergelijks geschikt. In ieder geval niets met kleurige kruiden erin: De soep moet mooi wit blijven.
  3. Ui snipperen en knoflook pureren (zie in het filmpje hieronder hoe. Sowieso een zeer bruikbare truc in de keuken) fruiten.
  4. Afblussen met een chardonnay (of andere droog wit) en alcohol er geheel uit laten koken. De wijn hoeft geen de Neufe Pape 1986 te zijn maar een Mooi Kaap van de Albert Heijn is ook funest. Een fles van rond de 10 euro leent zich hier toch het meest voor. Troostende factor: Je hebt maar 2 scheutjes nodig, de rest kan meteen bij het diner genuttigd worden.
  5. Bloemkool op het laagst mogelijke vuur, stomen (deksel erop) in de wijn en beetje water. De bloemkool moet geheel stuk stomen anders gaat dit ten kosten van de gladde consistentie van de soep. en twee of drie takjes verse rozemarijn erbij en een blaadje laurier erbij doen. Soep op laag vuur en de rozemarijn en laurier even doorroeren en laten liggen.
  6. Pakketje rozemarijn en de blaadjes laurier eruit halen en met staafmixer blenden en geleidelijk een paar eetlepels slagroom erbij gieten. De soep moet een stevige consistentie hebben en bijna lobben vormen van stevigheid bloemkool heeft namelijk een subtiele smaak en moet dus zoveel mogelijk onverdund blijven. Verdeel de soep over de 4 kommen uit de oven.
  7. Tot slot verse truffel over de soep raspen en afgarneren met een takje peterselie. Truffel (het liefste wintertruffel) is bij de groothandel of gespecialiseerde supermarktjes te halen. Truffelolie is op zich een goed alternatief (en wel betaalbaar) maar is voor de bite (en het gepoch aan tafel) natuurlijk minder. Belangrijk is dat de olie niet overheersend wordt, dus blijven proeven!