Project Description

Omdat we 1 dag voor liggen is het voor nu even dinsdag, gehaktdag. Dit gerecht leent zich uitstekend voor het creëren van je eigen smaak. Dit gerecht wordt door iedereen weer verschillend gemaakt en is er één waarop je gemakkelijk een eigen stempel kan drukken. Een recept waar je zelf aan hebt getweakt tot jouw chili con carne in je omgeving tot een instituut is verworden. Ik hoor natuurlijk graag of het gelukt is. Veel plezier vanavond.

  • Voor 12 personen
  • Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 1200 gram kidney bonen uit blik
  • 500 gram maïs uit blik
  • 3 tl paprikapoeder
  • 3 tl komijnpoeder
  • 3 tl rozemarijnpoeder
  • 3 blokjes bouillionpoeder
  • Peper en zout
  • 3 tl suiker
  • 3 rode pepers (voor een milder gerecht: haal de pitjes eruit)
  • 1500 gram gehakt (varken of rund)
  • 3 blikjes tomatenpuree
  • 3 grote rode uien
  • 6 tenen knoflook
  • 1200 gram gepelde tomaten
  • 1000 gram rijst
  • Tortillachips

Benodigdheden

  • 1 Snijplank en mes om de kruiden en groenten mee te snijden
  • 1 Spatel om het gehakt te bakken en te roeren
  • 2 Grote kookpannen met deksel (1 voor de chili, 1 voor de rijst)

Aan de slag

Snijd de uien en bak deze samen met de gehakt en een scheutje zonnebloemolie op een hoog vuur. Blijf roeren en gebruik weinig olie, de gehakt laat zelf al wat vet los. Zelfs als je magere gehakt gebruikt. Bak het gehakt rondom bruin, zet het vuur iets lager en bak dan al roerende de knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder en suiker een minuutje mee. Door dit te doen haal je de scherpe eigenschappen uit de kruiden en karamelliseer je de suiker.

Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en zet m op het laagst mogelijke vuur. Laat dit 20 minuten opwarmen (blijf hierbij net onder het kookpunt anders wordt het gehakt droog en kook je de groenten stuk). Proef tot slot en voeg naar smaak peper en zout toe.

Zet een pan water op en kook de rijst gaar. Als de rijst gaar is kun je de borden vullen met rijst. De chili hierover verdelen en daarover de tortillachips verkruimelen.

Moge het u wel bekomen!