Project Description

Een zonnig gerecht voor een zonnige dag. Couscous met rozijnen, munt en zongedroogde tomaat. Alsof je op clubvakantie in Marrakech bent maar dan met het uitgebreide Hollandse arrangement van dranken. Het beste van beide werelden dus.

  • Voor 12 personen
  • Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 6 knoflooktenen
  • Bosje munt
  • 3 rode paprika’s
  • 1 citroen
  • 600 gram feta
  • Een paar blokjes groentebouillon (per kopje couscous anderhalf kopje bouillon)
  • 1500 gram couscous
  • Ras-El-Hanout kruiden (die van Jonnie Boer zijn goed maar ook behoorlijk duur, woon je in de buurt van de Kanaalstraat? Sla daar je slag, deze kruiden worden daar namelijk alleen maar verkocht als ze goed zijn).
  • Bosje koriander
  • Potje zongedroogde tomaatjes (rond de 300 gram, probeer voorgesneden te krijgen. Dit levert minder werk op)
  • OPTIONEEL: 250 gram witte rozijnen

Benodigdheden

  • 1 snijplank en mes om de kruiden, groenten en feta mee te snijden
  • 1 grote kookpan
  • 1 kleinere kookpan voor de bouillon
  • Optioneel: Een fijn raspje voor de citroenschil

Aan de slag

  1. Zet een pan op met tenminste 2,5 liter bouillon en laat deze koken. Snijd de paprika, uien, knoflook, koriander, zongedroogde tomaten, munt fijn en de feta in blokjes.
  2. Bak eerst de paprika en de uien al roerende op een hoog(!) vuur tot deze een mooi goudbruine kleur krijgen. Bak dan al roerende nog even de knoflook mee.
  3. Leeg de groentemix in een koude pan of bakje.
  4. Gebruik een rasp om de schil van de citroen over het geheel uit te raspen (dit raspsel heet ook wel zest). Heb je geen rasp? Het hele recept kan ook zonder maar zest is sowieso een te weinig gebruikt ingrediënt. Het heeft een veel complexere smaak dan alleen het sap, een fijn raspje is een goede investering dus.
  5. Blus af met citroensap, om hier al het sap uit te krijgen kun je deze voor het snijden even over je snijplank rollen. Houd je hand eronder om de pitjes op te vangen.
  6. Vul de pan die je net gebruikt hebt om de groenten in te bakken en stop de couscous erin, lepel vervolgens de bouillon erbij tot deze de juiste consistentie heeft. Dat wil zeggen: Geen klef papje of soep maar ook geen harde korrel. Geduld is in dezen een schone zaak ;).
  7. Als de couscous klaar is voeg dan de koriander, munt, rozijnen, de feta, de zongedroogde tomaatjes en de mix van groenten toe.
  8. Mix tot slot de Ras-El-Hanout door de couscous heen tot deze op smaak is.

Veel plezier vanavond en dat het u wel moge bekomen!