Project Description

De BONUS aanpassing op onze klassieker rissoto met chorizo, nu nog beter met blauwe kaas en verse kruiden. Dit gerecht kost minder dan €2 per persoon maar smaakt een stuk beter dan deze nederige prijs doet vermoeden. Moge het u wel bekomen!

  • Voor 12 personen
  • Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 1000 gram risottorijst (AH Excellent Risotto rijst), €3,-
  • 1 kilo diepvriesdoperwten, €2.08
  • 500 gram chorizo Stegeman Licht pittige chorizo, €2.50 (BONUS)
  • 12 tenen gerookte knoflook, door de pers of heel fijn gehakt, €1.27 (BONUS)
  • 500 gram Arla Castello Danablu, 50+, €5,- (BONUS)
  • Bouillion (poederbouillion is het makkelijkst, tuinkruiden is een goede), €1.25
  • 400 ML droge witte wijn Picpoul de Pinet les Mouginels, €3.99 (BONUS)
  • 2 grote witte uitjes, €0.75
  • Peterselie, €1,-
  • Verse tijm, €1.39

Totaal: €22,23; Per persoon: €1,85!!

Verder, uit de voorraadkast

  • Flinke scheut olijfolie
  • Peper en zout, naar smaak

Benodigdheden

  • 1 snijplank en mes om de chorizo mee te snijden
  • 1 koekenpan om de chorizo in te bakken
  • 1 kookpan voor de doperwten
  • 1 rol keukenpapier (of toiletpapier)
  • 1 pan waar 4 liter bouillon in kan

Aan de slag

  1. Snijd de chorizo in zo dun mogelijke schijfjes. Bak deze schijfjes op middelhoog vuur knapperig in een koekenpan. Leg ze weg op een stuk keukenpapier.
  2. Snipper het uitje en snipper of pers de knoflook en houdt deze apart.
  3. Meng de bouillon met 4 liter water en zet deze op het vuur (het water moet eerder flauw dan zout zijn. De chorizo en de kaas zijn van zichzelf namelijk al behoorlijk zout). Zet een ander pannetje op met een klein beetje water en bouillon voor de doperwten).
  4. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de rijst een minuutje gooi dan de knoflook en het uitje erbij en bak deze glazig op middelhoog vuur.
  5. Giet de wijn erbij en laat de alcohol erin verdampen. Dit doe je door de mix 10 minuten op hoog vuur te laten koken.
  6. Doe de rijst in een aparte pan en voeg nu steeds scheutje voor scheutje de bouillon toe. Roer (rustig, anders breekt de korrel!) tot al het water is opgenomen en doe er dan weer wat water bij.
  7. Herhaal dit tot er ongeveer 20 tot 25 minuten voorbij zijn en de rijst goed is (een beetje structuur maar niet te hard: al dente). Giet de rijst af. Doe nadat de rijst 15 minuten heeft gekookt de doperwten in het andere pannetje water en kook deze op een laag vuur. (tips zijn om een klein beetje citroensap bij het water te doen en geen deksel op de pan te doen. Zo blijven alle groene groenten mooi groen).
  8. Trek de blaadjes van 4 takjes tijm af en hak de peterselie fijn. Snijd de kaas fijn roer deze samen met de chorizo en de doperwten door de mix. Roer door tot de kaas is gesmolten.
  9. Maal er wat zwarte peper over en strooi er eventueel wat zout over en serveer!