Project Description

Deze steak staat op onze kaart en hieronder staats beschreven hoe wij m maken. Alle componenten: De saus, de salsa en de pastinaak zijn los ook voor heel veel verschillende gerechten  te gebruiken. Als je toch liever wil dat wij ‘m komen maken, op onze menukaart is dit menu 3. Een pompoensoepje voor en we eindigen met een terrine van braeburnappels met Calvados. Ondertussen veel kookplezier!

  • Voor 1 persoon
  • Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

Biefstuk en pastinaak

  • 200 gram runderbiefstuk
  • Een knol pastinaak
  • Genoeg frituurvet (als je geen frituur hebt kun je ook in een pannetje frituren maar de temperatuur is moeilijk constant op het goede pijl te houden. Ik ben echter jaren doorgekomen zonder frituur en met thermometer dus het is mogelijk.)

Voor de salsa

  • 150 gram cherry tomaatjes
  • Een paar takjes dille
  • Een el ketchup
  • 2 bosuitjes
  • 1 el ketchup
  • Zest (shraapsels van de schil) van een kwart citroen
  • 1 halapeno peper

Voor de huisgemaakte BBQ saus

  • Een rode ui
  • Smoked paprika poeder
  • 1 el basterd suiker
  • 1 el zonnebloemolie (geen olijfolie want de smaak is te overstemmend en past niet bij de saus)
  • 2 el ketchup

Voor de krieltjes

  • 100 gram krieltjes in jas
  • Een scheutje zonnebloemolie
  • Verse tijm
  • 1 teentje knoflook

Benodigdheden

  • Aluminiumfolie
  • Knoflookpers
  • Kaasschaaf

Aan de slag

  1. Verwarm de oven op 160 graden en zet het water op voor de krieltjes.
  2. Kook de krieltjes in 10 minuten in zout water, giet ze af en leg ze op een strook aluminiumfolie (glanzende kant naar binnen) met de takjes tijm , pers de knoflook erover uit en leg ze 1,5 uur in de oven op 160 graden. (je kunt ze ook gaar koken en dan nog even in de pan opbakken met de knoflook en tijm, maar dit is wat mij betreft veel lekkerder).
  3. Bak de biefstuk aan beide kanten bruin en leg deze te rusten in de aluminium folie (glanzende kant naar binnen). Voor tips zie ook mijn blog ‘truukjes’.
  4. Snij alle ingrediënten voor de salsa en mix deze voorzichtig door elkaar.
  5. Snij de rode uien in ringen en fruit deze in de pan. Als de ringen bruin beginnen te worden gooi dan de suiker en de smoked paprika erbij. Laat deze een minuutje al roerend meebakken en gooi er dan de ketchup al roerend bij.
  6. Gebruik de kaasschaaf om dunne plakken van de pastinaak te schaven en frituur deze op 190 graden mooi bruin. Als ze klaar zijn: (na ongeveer 3 minuten) leg ze op keukenpapier en bestrooi met zout.
  7. Verdeel de salsa over het bord, leg de krieltjes hierboven op. Snijd de biefstuk in 2 en leg deze bovenop. Verdeel de BBQ saus erover heen en steek hier de pastinaak in. Eet smakelijk!