Project Description

Tagliatelle con salmone, ook wel uffenfluf. Een klassiekertje voor velen van ons. Let echter goed op de volgorde van de handelingen. Alleen zo wordt dit gerecht een echte topper! Veel plezier vanavond.

  • Voor 12 personen
  • Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 10 tl zout (voor bij het kookwater)
  • 3 grote uien (gesnipperd)
  • 1500 gram tagliatelle (liefst vers)
  • 1 bosje verse basilicum
  • 1 rode peper
  • 600 gram verse spinazie
  • 1000 gram zalm (in snippers)
  • 300 gram roomkaas met bieslook
  • Scheutje olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • Rasp van de schil van 1 citroen

Te pimpen met

  • Een goede Sicilaanse wijn
  • Het slechtste werk van Laura Pausini op de platenspeler
  • Rucola in plaats van spinazie, deze hoeft dan niet vooraf even in de pan

Benodigdheden

  • 1 snijplank en mes om de kruiden en groenten mee te snijden
  • 1 grote kookpan of wok voor de spinazie
  • 1 of meerdere grote kookpannen voor de pasta (2 van 5 liter, of 1 van 10 liter)

Aan de slag

  1. Breng 10 liter water aan de kook en verdeel daarover de 10 tl zout. De reden dat je zoveel zout moet gebruiken is om ervoor te zorgen dat de gluten uit de pasta weg kunnen ‘koken’. Anders wordt het kookvocht lijm en kun je iemand neerslaan met de pasta.
  2. Snipper de uien, de rode peper (met zaadjes), de knoflook en snipper de zalm.
  3. Als het water kookt: voeg de pasta toe en kook deze volgens de aangegeven tijd.
  4. Terwijl de pasta kookt: doe een scheutje olijfolie in een wok of kookpan en bak op een hoog vuur telkens een beetje spinazie. Zorg ervoor dat je dit in kleine hoeveelheden per keer doet, roer er telkens goed doorheen en bak de spinazie elke keer maximaal 30 seconden. (Zodat deze zijn stevigheid behoudt, hij zal namelijk nog een stuk verder garen. Zowel in de koude pan als de pasta). Doe deze vervolgens in een grote schaal of pan die op kamertemperatuur is.
  5. Fruit in dezelfde pan tot slot al roerende de peper, ui en knoflook en voeg deze toe aan de spinazie.
  6. Als de pasta gaar is: giet deze af en laat het kookvocht er vanaf dampen.
  7. Als de pasta droog en plakkerig is: voeg deze toe aan de spinazie en de groenten.
  8. Voeg tot slot de roomkaas, het citroensap, de rasp van de schil en als laatste de zalmsnippers toe en mix het mengsel goed door.
  9. Verdeel over de borden en scheur of knip de basilicum eroverheen.

Veel plezier vanavond en dat het u wel moge bekomen!