Winters Weekend

Een culinaire groet op deze zondagavond! Wij hebben hier dit weekend niet stilgezeten en de laatste puntjes op de I gezet tijdens een proefkooksessie voor de winterspecial. Van een spoom van warme glühwein met huisgemaakt glühwein-ijs tot cocktails van framboos, basilicum en hangop. Het beste is meegegaan in de winterse drie gangen. Boek ‘m dus en ervaar t zelf! Vandaag hebben we ook de winnaar bekend gemaakt die een gratis diner heeft gewonnen voor haarzelf en 14 vrienden. Gefeliciteerd Claire Cointepas!

Trucjes

Ik wil het hebben over trucjes. Het zijn trucjes die ervoor zorgen dat een goed gerecht, een fantastisch gerecht wordt. Hieronder een aantal die wat mij betreft niet mogen ontbreken in het repertoire van de gepassioneerde hobbykok. In zeer willekeurige volgorde:

– Een traditioneel Italiaans trucje: Maak je pastasaus in een koekenpan. Net voordat pasta al dente is (90% gaar zeg maar), gooi je de pasta bij de saus en ‘wok’ je deze op hoog vuur. De saus hecht zich dan aan het zetmeel in de pasta en deze worden één in de smaakbeleving. Bellissimo!

– Bij het bakken van een biefstuk: Bak de biefstuk in flink wat (geklaarde) boter, geef ‘m kleur, laat ‘m 15 minuten in aluminiumfolie rusten en gaar deze dan opnieuw in de pan. Net (30 seconden) voordat hij de garing bereikt die je wil, haal je m uit de pan en pak je m weer stevig in aluminiumfolie. Laat deze 15 minuten liggen en serveer dan pas, liefst met een hete saus. Malser dan dit krijg je een biefstuk niet!

– Bij het bakken van een visfilet: Als je een filetje in de pan bakt en je ziet de randen garen, dan kun je ‘m omdraaien. Na ongeveer dezelfde tijd op de andere kant gelegen te hebben, kun je de vis serveren. Works every time.

– Doe borden altijd even in de oven voordat je uit serveert.  Als de borden warm zijn trekken ze alle hitte niet gelijk uit je eten. Als je de oven verder sowieso niet gebruikt kun je hem op 60 graden zetten en de borden er gelijk indoen. Als je de oven wel wilt gebruiken voor de bereiding van je gerecht (en deze dus heter moet) moet je de borden er maar even indoen.

In de hoop dat één of meer van deze dingen nieuw voor je zijn, vraag ik jou als lezer nu: Wat is jouw favoriete trucje? Reacties kun je hieronder kwijt. Ik ben benieuwd!

Een hele fijne week vol aangename culinaire verassingen toegewenst,

Bart